Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Συνοπτική παρουσίαση των θεμάτων που έθιξε ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης κατά την συνέντευξη τύπου στην Μυτιλήνη στις 19 Ιουλίου 2007.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, περνούν εξαιρετικά δύσκολες ώρες, λόγω της πολιτικής των Τουρκικών Αρχών. Η πρόσφατη απαγόρευση  προγραμματισμένης συναυλίας από το Πατριαρχείο, αλλά και η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας με την οποία αμφισβητείται η Οικουμενικότητα του Πατριάρχη, αποδεικνύουν το δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει για τον κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η γειτονική Τουρκία παρά την Ευρωπαϊκή της πορεία, δεν σέβεται θρησκευτικά δικαιώματα και αμφισβητεί δεδομένα που είναι κατοχυρωμένα και αναγνωρισμένα παγκοσμίως εδώ και αιώνες.

Το τραγικό όμως είναι η αδράνεια που δείχνει η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την κατάσταση και η πλήρης αφωνία των Κυβερνητικών παραγόντων. Όταν ο Πατριάρχης με αγωνία εξέφραζε την όλη κατάσταση στον κ. Πρωθυπουργό, εκείνος απέφυγε να θέσει το θέμα στον κ. Ερντογάν και απλώς περιορίστηκε να βγάλει φωτογραφίες μαζί του, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε πρόσφατα το Φανάρι, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη και έθεσε στην συνέχεια το όλο θέμα στο Προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυβέρνηση αδρανεί και παραμένει απλώς θεατής των μεθοδευμένων επιθέσεων που δέχεται το Οικουμενικό  Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε, ότι λόγω της προχειρότητας και της παντελούς έλλειψης οργάνωσης και συντονισμού της κρατικής μηχανής, θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, αλλά και μεγάλες οικολογικές καταστροφές. «Όχι μόνο η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε τις ευθύνες που της αναλογούν γι' αυτές τις καταστροφές, αλλά δεν διαθέτει ουσιαστική πολιτική για το περιβάλλον, την προστασία και την ανάδειξη του», υπογράμμισε ο κ. Σηφουνάκης. Πρόσθεσε ότι το Περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν κεντρική προτεραιότητα στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, στην σύνταξη του οποίου συνέβαλλε και ο ίδιος.

Όπως τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «σήμερα η Ελληνική οικογένεια, οι πολίτες περνούν δύσκολες ώρες, με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, την διαρκή έκρηξη των τιμών, την δραματική μείωση των εισοδημάτων τους, την ανεργία και την ανασφάλεια», ενώ σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αναδιανομή του πλούτου, υπέρ των πολλών και αδυνάμων και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου άσκησε σκληρή κριτική για την πολιτική της Κυβέρνησης στα μείζονα θέματα που απασχολούν την Λέσβο και τους πολίτες της.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα δημόσια έργα, είπε ότι κανένα μεγάλο έργο δεν κινείται. Οι οδικοί άξονες Καλλονής – Σιγρίου και Καλλονής – Πέτρας, βρίσκονται εκεί ακριβώς που τους άφησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο, είπε,  συμβαίνει και με τον άξονα Θερμής Μανταμάδου, το έργο της Μαρίνας, τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου, το φράγμα Τσικνιά που κάλλιστα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και ανάγκες ύδρευσης σε καιρούς μάλιστα εκτεταμένης ξηρασίας,  κ.α. «Όλα βάλτωσαν. Η Κυβέρνηση και οι παράγοντες της δεν ασχολούνται με τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. Ξέρουν μόνο να κάνουν εγκαίνια έργων, για τα οποία άλλοι μόχθησαν για να τα υλοποιήσουν», επεσήμανε ο κ. Σηφουνάκης.

Σε ότι αφορά τα αγροτικά θέματα, ανάμεσα στα άλλα ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε πως μόλις στα μέσα Ιουλίου, πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών στην ΑΤΕ, χρόνος απίθανος για τα ως τώρα δεδομένα. Αποδείχτηκαν εντελώς αναξιόπιστες οι προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. και του Πρωθυπουργού για δήθεν έντοκη καταβολή, είπε ο κ. Σηφουνάκης, προσθέτοντας πως «κανείς παραγωγός της Λέσβου δεν πληρώθηκε αυτό που πραγματικά δικαιούται». Συνολικά είναι τεράστια τα ποσά από τις επιδοτήσεις ελαιολάδου και τις στρεμματικές που έχασε το νησί της Λέσβου τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σηφουνάκης αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, επεσήμανε πως «υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση του κόσμου από την πολιτική της Κυβέρνησης στην ακτοπλοΐα». Τόνισε πως τα νησιά έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και πρόσθεσε ότι είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Λήμνου και άλλων μικρών νησιών του Αιγαίου, τα οποία δεν θεωρούνται «φιλέτα για τους εφοπλιστές», και τα οποία η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους. «Η πολιτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για την ακτοπλοΐα, είναι πολιτική που καταδικάζει τους νησιώτες και τα νησιά σε απομόνωση. Είναι πολιτική υπανάπτυξης και αδιαφορίας για τους νησιώτες», είπε ο κ. Σηφουνάκης.

Σε ότι αφορά την ΔΕΗ, υπογράμμισε πως «ο κόσμος αγανακτισμένος παρακολουθεί το μπάχαλο με την ΔΕΗ, τις συχνές πια διακοπές του ηλεκτρικού με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία από την αδυναμία του κεντρικού σχεδιασμού να δώσει λύση στο πρόβλημα της κατασκευής ή όχι νέου εργοστασίου παραγωγής…».